Een sportmassage heeft als doel om een lichamelijke verandering teweeg te brengen. Door het hanteren van verschillende specifieke massagehandelingen gaan we dieper gelegen structuren kunnen masseren. Met behulp van een sportmassage worden verklevingen of verharde weefsels weer soepel gemaakt. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd en worden afvalstoffen sneller afgevoerd.
Blessurepreventie
Een groot voordeel van je regelmatig te laten masseren is dat de spieren soepeler en flexibeler gaan aanvoelen. Het kost je lichaam dus minder moeite om een activiteit uit te voeren. Waardoor je op termijn dus automatisch beter gaat presteren.
Een ander zeer belangrijk voordeel van een sportmassage is het effect op blessurepreventie. Door je spieren soepel en gezond te houden gaan verkortingen of contracturen minder voorkomen. Daardoor gaat een sporter minder snel een overbelasting, verrekking of spierscheur oplopen.
Waarom een sportmasseur?
- Het onderzoeken en corrigeren van je lichaamshouding
- Door je op regelmatige tijdstippen te laten masseren gaat je lichaam sneller recupereren, ga je jezelf beter voelen en ook meer progressie maken.
- Advies bij blessures en tips voor blessurepreventie
- Het stimuleren van je bloedcirculatie
- Het bevorderen van flexibiliteit en het geven van tips in verband met gepaste stretchoefeningen
- Het verbeteren van jouw lichamelijke conditie
- Het versterken van je algemene weerstand
- Advies over een aangepast trainingsschema
Wanneer vraag ik om een sportmassage?
Een sportmassage kan op verschillende tijdstippen gegeven worden. Door je op regelmatige tijdstippen te laten masseren gaat je lichaam sneller recupereren, ga je jezelf beter voelen en ook meer progressie maken. Om je opperbest voor te bereiden voor een sportwedstrijd is het aan te raden om enkele weken voor deze wedstrijd langs te komen. Op deze manier bekijken we samen hoe een sportmassage een meerwaarde kan bieden en op welke spieren we extra aandacht moeten besteden. Het best is om dit enkele keren te herhalen voor de wedstrijd om de tolerantie op te bouwen.
Is dit niet mogelijk om tijdig langs te komen dan is dit zeker geen probleem. Er kan op elk moment voor de wedstrijd gemasseerd worden, maar dan passen we de intensiteit aan naar gelang de termijn.
Een sportmassage biedt een enorme meerwaarde naar het herstel toe van de sporter. Dit bevordert het herstel en vermindert de kans op spierblessures. Na een sportwedstrijd werken we ook op de gevoelige plaatsen of lichte sportblessures. Het bevorderen van de bloedcirculatie heeft een bewezen effect naar herstel toe. Op deze manier wordt er getracht om de huidige lichamelijke conditie te behouden en in de toekomst te verbeteren.
In periodes van rust, tussen verschillende wedstrijden, wordt er gewerkt aan het verbeteren van de lichamelijke conditie door te werken op flexibiliteit, wegwerken van verklevingen of het activeren van de juiste spiergroepen.
Verschillende massagetechnieken
Stretching is een enorme meerwaarde en een ‘must’ tijdens de behandelingen. Door gebruik te maken van mobilisaties en stretching zorgen we ervoor dat de gewrichten (bv heup- en kniegewrichten) weer makkelijker gaan bewegen en een soepelere ‘range of motion’ gaan bereiken. Stretching is een onderschat onderdeel in de massagewereld, maar is een absolute noodzaak om een lichamelijke verbetering te kunnen waarmaken. Wanneer een spier op volledige lengte is en met minder weerstand kan bewegen zorgt dit automatisch voor een lichamelijke verbetering.
Een triggerpointmassage houdt in dat er gewerkt wordt op specifieke drukpunten in de spieren. Deze worden ook wel triggerpoints of spierknopen genoemd. Zulke spierknopen zijn een lokale spierverkramping die ervoor zorgen dat een groot deel, of zelfs heel de spier een verhoogde spanning gaat opbouwen en een onevenwicht veroorzaakt tussen ontspannen en opspannen van de spier. De triggerpoints ontstaan steeds door het veelvuldig gebruik van bepaalde spiergroepen.
Het doel van een triggerpointmassage is het verlichten van pijnpunten, versoepelen van de spieren en het verbeteren van de gewrichtsmobiliteit. Deze behandeling wordt automatisch toegepast tijdens een sportmassage wanneer dit een meerwaarde biedt.
In de praktijk wordt cupping verwerkt in de behandelingen indien nodig. Cupping is een eeuwenoude behandelmethode die haar oorsprong vindt in de Chinese geneeskunde. Deze alternatieve geneeswijze met “cups”, die van verschillende materialen gemaakt kunnen zijn zoals glas, plastic of silicoon, zorgen ervoor dat de huid vacuüm gezogen wordt. Door het ontstane vacuüm wordt de huid deels in de cup gezogen, hierdoor wordt er bloed naar de behandelde plek gezogen. Het gevolg is een betere doorbloeding van het fasciale netwerk en het lichaam ontdoet zich sneller van afvalstoffen (via de poriën). Een cupping behandeling voelt aan als een stevige massage, hierbij worden tevens de dieper gelegen huidlagen bereikt, het geeft ontspannend effect op onze huid. Tijdens de behandeling kunnen er lokaal rode plekken (zuigplekken) ontstaan, dit is gebruikelijk en deze plekken verdwijnen na enkele dagen.